Italiens besked om att de kommer att genomföra ett besparingspaket om 30 miljarder euro fick räntorna att falla rejält och placerarkollektivet på bra humör när börsveckan inleddes. Stockholmsbörsen stärktes ytterligare vid lunch sedan Frankrike och Tyskland meddelade att de har uppnått en heltäckande överenskommelse: båda länderna vill ha ett nytt EU-fördrag för alla 27 medlemsländer. Hårdare tag mot de som inte håller vad de lovat (och de är själva bland de första att bryta nivåerna).
Den svenska börsen steg i stort sett oavbrutet och OMXS30 stängde på 988,7 vilket motsvarade en uppgång med 1,5 procent. 54 av de 65 aktier jag dagligen bevakar steg medan 9 stängde rött. 7 av de senaste 8 dagarna har fler än hälften av aktierna stängt på plus, vilket borde vara positivt, men den divergerande omsättningen är oroande. Precis som i USA gick finans bäst följt av råvarurelaterade bolag. Omsättningen uppgick inte till mer än 10,5 miljarder kronor vilket var den lägsta omsättningen sedan den 25 november och hela 22 procent lägre än snittet.
Högst omsatta aktier under måndagen var i nämnd ordning: Volvo B (+0,7%), HM B (+1,1%) och Nordea (+3,8%).
Bästa branscher blev under måndagen inte oväntat finans och råvaror som steg 2,5 respektive 1,5 procent. Sämst gick defensiva läkemedel och detaljhandel. SEB tog täten och stängde på plus 4,4 procent och 41,77 kronor.
Vinnare på OMXS30-indexet under måndagen blev SSAB, som steg med 5 procent till 64,80 kronor. Nokia backade däremot 2,9 procent efter sänkt riktkurs och sämre prognoser från Morgan Stanley
Uppgångarna fortsätter både på den svenska och den amerikanska (även de flesta andra naturligtvis). Det är dock intressant att notera att uppgången nu sker med allt lägre volym och det ligger naturligtvis en fara i att säljarna relativt enkelt kan ta över när ett stort antal motstånd närmar sig. Terminerna pekar nedåt och dollarn ser åtminstone tillfälligt ut att ha bottnat. Om det visar sig att vi får en vändning vid nuvarande nivå och börsklimatet vänder ner kan vi med fördel leta blankningskandidater bland de aktier som gått extremt starkt den senaste tiden som Boliden och SEB.
Enligt en artikel i Affärsvärlden kan Alliance Oil få upp till 4,5 miljarder rubel, motsvarande 146 miljoner dollar i skattekompensation under 2012.
Standard & Poor väntas sänka kreditbetyget för de flesta europeiska länderna vilket fick de amerikanska börserna att vända ner kraftigt från inledande uppgångar igår.
Enligt en artikel i Dagens Industri kan flera tusen arbetstillfällen försvinna från Electrolux under de närmaste åren.
Idag rapporterar Sectra klockan 08.00.
Håll koll på följande tider idag:
– Australien: räntebesked kl 4.30 (minus ytterligare 0,25%)
– Storbritannien: BRC detaljhandel november kl 1.01
– SCB: tjästeproduktionsindex oktober kl 9.30
– SCB: restaurangindex oktober kl 9.30
– RB: resultat omvänd repa kl 10.15
– EMU: BNP (prel) 3 kv kl 11.00
– Tyskland: industriorder oktober kl 12.00
– USA: ICSC veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 13.45
– USA: Redbook veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 14.55
– Olja: DOE månadsrapport kl 18.00
– USA: API veckovisa oljelager kl 22.30
USA-börserna: Italiens besked om att de kommer att genomföra ett besparingspaket om 30 miljarder euro fick räntorna att falla rejält och placerarkollektivet på bra humör. Strax innan de amerikanska börsernas stängning fick dock riskaptiten sig en törn när kreditinstitutet Standard & Poor varnar för att samtliga euroländers kreditbetyg eventuellt kommer att nedgraderas. De positiva glädjesiffrorna från försäljningen förra fredagen kan enligt en undersökning visa att ”alltför” många är färdiga med sitt julhandlande och att det krävs kraftfullare och kostsamma erbjuden för att komma upp i de nivåer man räknat med.
Efter den initiala uppgången rörde sig de amerikanska indexen inom ett smalt område där 1267 utgjorde toppen och 1263 kanalbotten hos S&P 500. Klockan 20:00 svensk tid vände dock börserna ned och S&P 500 stängde på 1257,1 vilket motsvarade en uppgång med 1,0 procent. Trots den sena nedgången var det banker som agerade draglok. 457 av de 500 aktierna i SP500-indexet steg, endast 36 stängde rött. Totalt omsattes 3 miljarder aktier vilket var 8 procent lägre än snittet.
Den tilltagande oron för skuldkrisen i Europa har fått de asiatiska börserna att falla brant nu på morgonen. All Ordinaries i Australien faller med 1,4 procent efter räntesänkningen på 0,25 procent. Japanska Nikkei backar med 1,4 procent.